Student Portal

Visit Student portal

Categories

Archive

Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

Mystery Object antwoord en winnaar / Mystery Object answer and winner

winnaar

Afgelopen tentamenperiode (april 2014) stond opnieuw een TU Delft erfgoedobject als Mystery Object in de Library. Aan de bibliotheekbezoekers werd gevraagd: “Wat is dit?”

Het betrof deze keer een klassieke “indicateur” voor drukmetingen aan stoom- en verbrandingsmotoren. Aangesloten op de cilinder van een motor maakt dit instrument een PV-diagram (ook wel indicateurdiagram genoemd) om zo de geleverde arbeid  van het de motor vast te stellen.
De indicateur werkt als volgt: de veranderende druk in de motorcilinder laat een verticale as met veer (rechtsboven op deze afbeelding), op en neer bewegen. Aan deze as is een schrijfstokje verbonden dat dus ook op en neer gaat en zo de veranderende druk vastlegt op een papiertje. Dat papiertje wordt tegelijkertijd in horizontale richting bewogen doordat de cilinder waar het papiertje omheen zit via een snaar is verbonden met de zuigerstang. Hierdoor wordt het volume geregistreerd.
Het oppervlak van het verkregen PV-diagram is een maat voor verrichte arbeid, waaruit de gemiddelde verrichte kracht en geleverd vermogen kan worden afgeleid.
De indicateur heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot James Watt (1793). Ontwikkelingen vonden plaats in de 19-de en begin 20-ste eeuw, met name in de Verenigde Staten en in Duitsland. Een beroemd merk is dat van Maihak (1902 en later), waar dit Mystery Object ook van is. Tot op heden worden er nog steeds Maihak indicateurs geproduceerd.

Winnaar
Civiele Techniek masterstudent Emiel van Druten (links op de foto) bekeek het Mystery Object tijdens een pauze van het studeren in de bibliotheek. Aan de hand van de Duitse tekst op het kistje en het uiterlijk van het object wist hij een aantal handige zoektermen te formuleren, die hij op Google invulde. Zo kwam hij erachter dat het een indicateur betrof. Door zijn heldere uitleg over hoe het apparaat werkt, werd hij tot winnaar van deze Mystery Object prijsvraag verkozen. Hij verdiende daarmee een Dolce Gusto koffiemachine.

——————————————————————————————————————————

Last exam period (April 2014) again a TU Delft heritage object was presented in the Library. Visitors were asked what this Mystery Object was.

This time, the Mystery Object was a classical “indicator” for measuring pressure in steam and combustion engines.  Connected to the cylinder of an engine, this instruments records a PV diagram (also known as a indicator diagram) with which the work done by the motor can be determined.
The indicator works as follows: the alternating pressure in the motor cylinder moves a vertical axis (top right of this illustration) up and down. To this axis a pen is attached, which therefore moves up and down as well, subsequently recording the change in pressure on a paper. This paper also moves horizontally because the cylinder around which the paper is fitted is connected to the piston rod via a snare. This way, the volume is recorded.
The area of the obtained PV diagram is a measure for the average exerted force and the power of the engine.
The mechanical indicator has a rich history, dating back to James Watt (1793). Developments took place in the 19th and 20th century, especially in the USA and in Germany. A famous brand is that of Maihak (1902 and later). Up to this date Maihak indicators are still being produced.

Winner
Civil Engineering Master student Emiel van Druten (left) inspected the Mystery Object during a study break in the Library. From the German text on the lid of the box and the exterior of the object, he devised several search terms and googled them. This is how he found out it was an indicator. Because of his clear explanation of how the instrument works, he was chosen as winner of this Mystery Object prize question. With it, he won a Dolce Gusto coffeemaker.

Comments are closed.

© 2011 TU Delft